Positieve gezondheid
Vorige week mocht ik deelnemen aan mijn eerste bijeenkomst voor moderatoren. Best wel spannend, want het was een fysieke bijeenkomst in Utrecht. Voor het eerst sinds de operatie alleen op pad. Lekker met de trein, want ik had een rechtstreekse verbinding en dat geeft toch meer rust dan autorijden. Het bleek iets minder ontspannend dan gedacht, halverwege stapte er een peuterklas in. Ze bleven maar twee stops, maar wat een herrie maakten ze. Ik heb maar snel mijn koptelefoon opgezet om de ergste prikkels weg te filteren.
Verder ging het reizen prima. En de bijeenkomst trouwens ook. Zo leuk om andere moderatoren te ontmoeten en gezichten bij de gebruikersnamen te krijgen.
Het thema deze dag was positieve gezondheid. Daar heb je dat toxische woord weer, was mijn eerste gedachte. De uitleg klonk ok, maar ik bleef mijn twijfels houden. Die bleken geheel onterecht.
In het kort mijn samenvatting ervan. Je bent meer dan je ziekte, want daar ligt vaak toch de nadruk op. We willen alles oplossen en van alle bijwerkingen afkomen. Maar daar kun je ook anders naar kijken. Want wat kun je nog wel? En wat zou je willen? En hoe ga je daar komen? Kortweg, hoe verbeter je je eigen kwaliteit van leven.
Door een tool met 44 vragen verdeeld over 6 categorieën wordt dit bekeken. Je kunt er zelf mee aan de slag, maar vraag het ook zeker bij een professional. Het wordt steeds meer gebruikt in de medische wereld bij bijvoorbeeld huisartsen, maar ook bij inloophuizen.
Als je er meer over wil weten, neem dan een kijkje op hun website.
Het was een helder verhaal waar ik een goed beeld van heb gekregen en waar ik ook zeker heil in zie. Het gaat uit van je eigen veerkracht en de richting die jij aan je leven wil geven. Vanuit daar kun je gericht aan de slag in kleine stapjes.
Een voorbeeld dat we kregen: iemand die altijd sportte zit nu ziek thuis en kan zelf niet meer autorijden. Zijn vrienden gingen er van uit dat hij geen wedstrijden wou bezoeken omdat dat te confronterend zou zijn. Maar hij zou dat wel graag willen, heeft het nooit zo benoemd. Na het gebruik van de tool kwam dit naar voren. Hij heeft het bij zijn vrienden benoemd, de vraagstelling dus concreet gemaakt. En de vrienden waren maar wat blij dat ze hem hiermee konden helpen. Samen hebben ze een leuke middag gehad.
We hebben zelf die tool ook kort ingevuld. Mijn leven is ondanks alle beperkingen best ok. De meeste problemen die ervaar zijn direct terug te leiden naar mijn rugpijn. Dat is voor mij een grote belemmerende factor. Wat kan ik daar aan doen? Na telefonische gesprekkenet het ziekenhuis en de huisarts werd ik toch weer naar de fysio verwezen. Het gaat om spieren en ontbrekende kracht, daar kan de fysio mee helpen. Dus daar ben ik vandaag weer geweest.
Het is niet duidelijk wat de klachten triggert, wel dat het steeds terug blijft komen. Het is nu eerst belangrijk dat er rust en stabiliteit in mijn rug komt. Dus een stapje terug om van daaruit straks rustig te gaan opbouwen. En dan in kleinere stapjes.
Ik kan zelf koken, de was doen, mezelf verzorgen en kleine dingen in en om huis. Grote dingen zoals stofzuigen en de badkamer schoonmaken zijn voorliegen no go. Dus daar moet ik waarschijnlijk wel een drempel over om om hulp te vragen. Niet meer eigenwijs zijn dat ik dingen zelf kan. Dat kan ik ook, maar de gevolgen zijn wel enorm voor mijn gezondheid. En ik wil toch graag van deze klachten af.
Dus ik moet mezelf meer rust geven. Blijven bewegen zoals fietsen, wandelen en zwemmen hoort daarbij, met mate uiteraard. Niet de grenzen opzoeken. Rust en balans zijn de kernwoorden.
Reacties
Een reactie posten